Samen iets eigens beleven met De Daltons

De Daltons - © Phile Deprez
De Daltons – © Phile Deprez

Nog niet zolang geleden kwam Gent in het nieuws in verband met krakers, een dakloze Roma-familie die een tijdelijk leegstaand huis was binnengebroken. Ja, hoe ga je daarmee om, dacht de goegemeente en voor de media was het een kluif. Totaal los van dit voorval, maar wel in zekere zin verwijzend naar de schrik en de verwarring die je kan overkomen mocht je plots onbekenden in je woning horen en zien, kan je De Daltons ervaren, de voorstelling waar de Kopergietery (Gent), mee op tournee gaat.

Regisseur Johan De Smet (artistiek leider van Kopergietery) houdt van diversiteit en laat niet na verschillende disciplines met elkaar aan de slag te laten gaan. De Daltons is dan ook een mengeling van acrobatie, mime, beweging, spannende stiltes, goocheltoeren, slapstick, zo weinig mogelijk woorden en muzikaliteit om af te ronden. Vele manieren podiumkunst worden in snelheid uitgevoerd in een doodgewone leefkamer die in een mini-circus wordt omgetoverd.

De Daltons - © Phile Deprez
De Daltons – © Phile Deprez

De Cie Pol & Freddy, hier vertegenwoordigd door de jongleurs Sander en Jordaan De Cuyper, samen met de internationaal bekende clown en circuskunstenaar Gonzalo Alarcon en de actrice Laurence Roothooft (bekend van onder meer Mémé – De peetmoeder en van film en tv) maken van De Daltons een opwindend spektakel.

Het verblijf van een alleenwonende jongedame wordt tijdens haar afwezigheid door een drietal zwervers ingepalmd. Ze zijn wel zo gewiekst en ongelooflijk lenig, dat ze zich in een oogwenk ergens hebben verschanst telkens wanneer de jonge vrouw thuiskomt. Toch worden ze op de duur ontdekt. Inmiddels weet het publiek al tot welke acrobatieën de inbrekers in staat zijn: van het gooien met stoelen tot het goochelen met speelkaarten, vallen zonder zich te bezeren en aan de zoldering hangen via de verlichting en dat alles zonder iets te vernielen of vuil te maken. Tot grote verwondering ook van de bewoonster die stilaan van wantrouwen naar vertrouwen en een zekere bewondering evolueert.

De Daltons - © Phile Deprez
De Daltons – © Phile Deprez

Het jonge publiek beleeft er een dol plezier aan, ouderen hebben allicht vlug de symboliek achter het spektakel door. De spelers stellen geen boosdoeners voor, maar wel durvers die over heel wat fysieke kracht beschikken die niet kwaadaardig maar ten goede wordt aangewend. Zowel de jongedame als de vreemde gasten weten angst en risico’s te beheersen, ervaren dat onbekenden niet per se misdadigers zijn en dat ook trucs niet altijd slagen. Op een lichamelijke en een even soepele geestige manier gaan ze met elkaar om en ontdekken ze bij mekaar de kunstzinnige snaar.

In De Daltons worden niet enkel kanten van theater maken aangekaart, maar ook verschillende aspecten van lenig en ongedwongen leven om ten slotte samen iets eigens te beleven.

Info: www.kopergietery.be